Dunlop - од обична улична идеја до светски познат бренд за пневматици!

Уште на самиот почеток, идеата на Dunlop била премногу очигледна - да се овоможи на сите возачи да имаат удобно и безгрижно патување со нивните автомобили.

Историјата на пневматската гума започна еден ден во 1888 година кога Шкотланѓанецот Џон Бојд Данлоп дошол до идеја да обвитка гумена цевка надуена со воздух околу бандажите на тркалата на трициклот на неговиот син. И така се роди „лесната“ гума - изум создаден за потребите на детската игра што требаше да го револуционизира транспортот и да ги постави темелите на една голема производствена компанија.

Во 1889 година, Dunlop ја отвори својата прва фабрика за гуми во Даблин и првата фабрика во Бирмингем само две години подоцна. Оттаму, растот на Dunlop од пионер до успешна мултинационална корпорација беше брз.

Потоа, Dunlop воспоставува операции во Германија, Франција, Канада, Австралија, САД и производствени капацитети низ целиот свет, на пример, ја отвара првата јапонска фабрика за гуми во Кобе. Под нивно раководство, компанијата се покажа како пионер во технологијата и бизнисот.

120 години подоцна, Dunlop е еден од најголемите светски прозиводители и иноватори на нови гуми за секакви видови на возила.

Доколку сакате да го погледнете нашиот широк асортиман на DUNLOP гуми, кликнете ТУКА!