ADAC тестирање за 215 65 16

ADAC тестираше 15 СУВ летни пневматици во димензија 215/65 R16 H. Повеќето модели на гуми имаат стандарден индекс на оптоварување 98, два армирани модели имаат индекс на носивост од 102. Пневматиците беа тестирани на VW Tiguan.

Во тестирањето не беа застапени сите брендови. Моделите на "Данлоп" и "Континентал" не учествуваа на тестот бидејќи понудите од овие производители само во ограничен степен се вклопуваа во критериумите за избор. Индивидуалните модели за кои станува збор имаат посилен дизајн за услови надвор од патот (off-road design).

Goodyear Efficient Grip SUV и Cooper Zeon 4XS Sport припаѓаат на највисоко рангираната топ група во оваа категорија со оценка "добро". И двата модели не покажуваат слабости во ниту еден од релевантните критериуми.

Два модели на пневматици добија оценка "добра", единаесет модели добиja оценка "задоволителна" и еден модел е оценет "доволен" или "лош".

Групата во која припаѓаат најголем дел од испитаните модели и се оценети со ADAC оценка "задоволителна" се состои од единаесет модели, и тоа:

 • Firestone Destination HP
 • Nokian Line SUV
 • Pirelli Scorpion Verde
 • Semperit Comfort-Life 2 SUV
 • Uniroyal Rain Expert 3 SUV
 • Barum Bravuris 4x4
 • General Grabber GT
 • Apollo Apterra H / P
 • Hankook DynaPro HP2 (RA33)
 • BF Goodrich g-Grip SUV and
 • Bridgestone Dueler H / P Sport.


Пневматиците на Нокиан и Барум постигнуваат ниски оценки во другите критериуми кои претставуваат и крајни ознаки (за Нокиан: потрошувачка на гориво оценка 2.8, за Барум: сув пат оценка 3.1). Нокијанците сè уште добро се држат во средина на табелата кога се во прашање влажни коловози. Моделите на Барум, Фирестон, Пирели и Семперит се покажуваат малку полошо на оваа површина. Производите на брендовите General, Apollo, Hankook, BF Goodrich и Bridgestone покажуваат јасни слабости во влажни услови.

Заклучокот е дека:

 • Секој што придава особено значење на добри летни СУВ пневматици, треба да избере помеѓу Goodyear Efficient Grip и Cooper Zeon 4XS Sport.
 • А оние пак кои сакаат многу добри својства на абење, односно нетрошење на пневматиците, треба да го изберат Pirelli Scorpion Verde.

*Превземено од www.adac.de