najdobri zimski gumi, pnevmatici

Кои фактори треба да ги разгледате при избор на нови зимски гуми

ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club), германскиот автомобилски клуб, редовно врши тестирање на зимски пневматици и објавува резултати за различни модели на пневматици. Ова помага на возачите да одлучат кои зимски гуми се најдобри за нивните потреби.

Кога се одлучувате за нови зимски гуми, треба да внимавате на следниве аспекти:

  • Големина и димензии: Зависно од вашето возило, одредете кои димензии и големина на зимски гуми ви требаат. Секој автомобил има фабрички предвидена димензија, но и неколку т.н. "заменски димензии" на пневматици кои би можеле да бидат вградени во зависност од тоа дали сакате да му дадете поспортски, спуштен изглед, или пак off-road, поткренат изглед на вашето возило. Сепак, димензијата на гумите мора да одговара на спецификациите на вашиот автомобил.
  • Тип на пневматици: Зимските пневматици се достапни со различни шари, како на пример шари за снег и лед, различни видови на сипи посебни за зимски пневматици, и други. Одберете ги зимските гуми според типот на патиштата и климатските услови каде што најчесто ќе возите.
  • Класификации и ознаки: Внимавајте на ознаките како "M+S" (модел за снег и кал) и симболот на снежна планина на пневматиците. Овие ознаки указуваат дека се класифицирани зимски пневматици.
  • ADAC тестирања: Кога се одлучувате за зимски гуми, може да се потпрете на резултатите од тестовите на ADAC и други слични организации. Тие ќе ви покажат кои модели се најдобри во различни категории како снег, мраз и влажни и суви патишта.
  • Буџет: Според вашите финансиски можност и потреби, одберете пневматици кои реално ви одговараат. Но, запомнете, квалитетните зимски гуми се инвестиција во вашата безбедност на патот.


Види ја целата понуда на сите зимски гуми за патнички автомобили 


Според резултатите од ADAC, можете да пронајдете списоци на препорачани зимски гуми за различни димензии и потреби. Не заборавајте дека и најдобрите гуми може да зависат од конкретните услови на патот и секако вашиот стил на возење, па при купувањето на нови пневматици важно е да се консултирате со специјалист или самите да ги истражите најновите тестови и рецензии пред да направите сигурен избор.


Види ја целата понуда на сите зимски гуми за СУВ и џип